השתלבות חלקה: טיפים למנהלים לקראת חזרה לעבודה של משירות מילואים

מאת: כינרת שמעיה | מגשרת עסקית ופנים ארגונית, מנחת סדנאות ומרצה לניהול קונפליקטים ומניעתם. 
קונפליקטים טיפים למנהלים

עבר לא מעט זמן מהאסון שפקד את המדינה שלנו, ועולות לא מעט שאלות בנוגע לעובדים ששירתו במילואים, חלקם אף באזור מלחמה של ממש. האם הם עדיין נחוצים בתפקידם? מה עושים אם העובד המחליף שלהם? משאירים אותו ומפטרים את המילואימניק, או הפוך? איך משלימים להם את פערי הידע שנוצרו בתקופה בה לא היו?  כינרת שמעיה, מגשרת עסקית ופנים ארגונית, מנחת סדנאות ומרצה לניהול קונפליקטים ומניעתם – כאן כדי לתת כמה טיפים לקראת החזרה שלהם לעבודה.

על קונפליקטים וחיכוחים

במצב בו חוזרים אנשי מילואים לעבודה אחרי תקופה ארוכה יתכנו חיכוכים מצד העובדים והקולגות לעבודה שהרגישו שעומס ונטל המשימות נפל עליהם, ועכשיו הם מצפים שעם חזרת המילואימניק לעבודה הוא ישלים את הפער ו”יפצה” אותם, כלומר, יעבוד יותר. אבל במציאות? לעיתים העובד חוזר מותש, או עם משקעים נפשיים, ובכלל זה לא באמת אפשרי להשלים פער כל כך גדול במהרה. אז מה עושים?

איך להקל על המעבר חזרה לעבודה לאחר שירות מילואים ואיך למנוע חיכוכים פנים ארגונים? 

נתחיל מזה, שאתם יודעים לפחות כמה ימים מראש מתי העובד המילואימניק יחזור. תכינו את הצוות ואת הקולגות שלו לעבודה. כדאי אף לעשות מחווה קטנה כמו פתק “ברוך שובך – שמחים על חזרתך” לצד קופסת שוקולד על השולחן העבודה שלו. 

קונפליקטים

הכנת הצוות באה לידי ביטוי בתיאום הציפיות של החברה, המנהלים והעובדים:

  1. חישבו על ציפיות ריאליות. 
    כמנהלים – מה אתם כמנהלים מצפים ממנו?
    איזה ידע הצטבר וחסר כעת לעובד שיש להשלים לו? 
    זכרו! העובד היה 4-5 חודשים או יותר במילואים בשדה קרב. השיח שם הוא אחר ויש כאן מעבר חד למציאות אחרת, לשגרה אחרת. לכן, חשוב מאוד לעשות הכנה גם עם עצמכם ולבנות מדרגות ליעדים וחזרה לשגרה ולרמת ההספקים שהיו לפני ה-7/10. 
  1. לתקשר את הציפיות שלכם מהעובד לצוות.
    כלומר, להסביר לחברי הצוות שהחזרה של העובד כרוכה בתהליך, סבלנות והכלה של הסביבה. יש חברות שעשו כל מיני ערבי הוקרה לעובדי המילואים וכך חיברו את שאר העובדים למשמעות והכרה בערך הרב של אותם עובדים, מילואימניקים שהחסירו חודשים מעבודתם. 

הקשבה ותמיכה: תפקיד המנהל בהשתלבות עובד חוזר 

לאחר חזרתו לעבודה תתחילו מכניסה רכה, שיחה עם המנהל הישיר בה הוא יתעניין בשלומו, בשלום משפחתו כמובן באותנטיות, וכן לא ללחוץ ולשאול שאלות אישיות או סקרניות על מה שעבר בלחימה. אם אתם מרגישים הוא לא מעוניין לשתף, שחררו! ותנו לו את הזמן. יש כאלו שגם אם היו יותר פתוחים לפני, יחזרו יותר מכונסים בעצמם. הם צריכים זמן, תנו להם אותו. ותהיו שם בשבילם כשירצו לשתף. 

דבר נוסף שצריך לקחת בחשבון: הם חזרו לשגרת עבודה וגם לשגרה של חיי משפחה ובית. גם בתוך שיגרה זו יתכן ומופעלים עליהם לחצים או ציפיות להשלים את החסר. 

לכן, ההקשבה והתמיכה היא גם בפן המקצועי וגם בפן האישי. אם יש ביכולתכם לסייע ולהקל עשו זאת. 

אתן דוגמא: אם העובד הוא אב לילדים קטנים ומשתף אותכם בחסך שהיה לו וגם לילדים  בגעגוע וזמן איכות. אפשרו גמישות בשעות בימים הראשונים לחזרתו או יום חופש לטובת בילוי משותף עם הילדים. בטוחה שהוא יעריך זאת מאוד. 

כמובן, שכל סיוע שכזה יהיה בהתאם לנהלים והמדיניות של החברה. ככל שיותר תאפשרו “נחיתה רכה” כך תסייעו לעובד לחזור במהרה לשגרת העבודה ולמתן התפוקות שהיו לפני המלחמה.

צעדים חשובים להשבת עובד חוזר לעניינים

עדכון והכשרה:

חשוב מאוד לקיים שיחה על כל העדכונים שהיו בחברה ובפרט במחלקה בה הוא עובד. למשל, מי עזב, מי עובד חדש, איזה שינויים בנהלים נעשו, איזה תהליכים קודמו או נתקעו בזמן שלא היה ועוד. אם היו הרבה שינויים – ערכו רשימה או הכינו תיקיית חפיפה דומה לזו של עובד חדש.  אם מדובר בתפקיד שמצריך לזכור הרבה פרטים ורשומות – דאגו לעשות הכשרת ריענון. 

שיתוף פעולה וחיבור:
איך להקל על החזרה לצוות לאחר שירות מילואים 

החזרה לצוות יכולה להיות מאתגרת הן למילואמניק החוזר והן לחברי הצוות. יתכן שעובדים התקדמו בפרויקטים שהוא התחיל לעבוד עליהם ובשל המצב הם המשיכו אותם או פרויקטים חדשים ששאר חברי הצוות התחילו לעבוד עליהם ולא רוצים לשתף בפרויקט כדי לשמור על הקרדיט שלהם על הפרויקט. במילים אחרות, לא רוצים לחלוק את הקרדיט עם מי שנעדר תקופה ארוכה ולא היה שותף בגיבוש ועבודה על הפרויקט.

חשוב לנהל תקשורת פתוחה ושיתופיות. לדבר על הדברים עם הצוות, ולברר איזה פרויקטים או משימות אפשר לצרף את העובד החוזר. להקשיב אם יש למי מחברי הצוות השגות, ולתת להם מענה. 

יתכן שאנשים לא ימהרו לשתף אותכם בתחושות או הציפיות שלהם. אך עם זאת חשוב ליצור שקיפות ופתיחות בין המנהל לחברי הצוות על ידי מתן אמפתיה והקשבה לצרכים שלהם. 

לסיכום, 

על מנת ליצור השתלבות חלקה וחזרה לעבודה נעימה ופרודקטיבית חשוב לנהל שיח פתוח, לתאם ציפיות ולאפשר מקום וביטוי עצמאי הן למילואמניק ששב למקום העבודה והן לעובדים שהמשיכו את שגרת העבודה ושמירה על התפוקות. גם את המאמץ שלהם חשוב וצריך להכיר ולהוקיר. 

אילו שאלות לשאול ואיך לייצר שיח? 

ניתן למצוא במדריך לשאילת שאלות לניהול קונפליקטים שכתבתי, טיפים ושאלות אשר יכולות לסייע ביצירת דיאלוג ובמניעת קונפליקטים.

למדריך https://lp.smoove.io/tjwc

https://www.kinneretmegasheret.co.il

יש לכם שאלות? התגובות זה המקום המושלם ...

אולי יעניין אותך גם


HAPPY HOUR

רעיונות ל Happy Hour במשרד: יצירתיות והשראה

בכדי ליצור חוויות יוצאות דופן ומעשירות עבור העובדים שלנו, הכנו לכם תכנית מדליקה ל Happy Hour ליוני (וקצת יולי) לפי […]

לקריאה >>

הרצאות

הכוח בידיים שלכם: ייפוי כוח מתמשך ככלי לרווחת העובד והארגון

בשנים האחרונות, ארגונים רבים מבינים כי רווחת העובד אינה מוגבלת רק לשכר ולתנאים הפיזיים בעבודה. רווחה אמיתית כוללת גם את […]

לקריאה >>

רעיונות לגיבוש

כיצד פעילויות יצירתיות מקדמות רווחה ויצירתיות בארגונים

בעולם המשתנה במהירות של היום, ישנה חשיבות גבוהה לפיתוח מיומנויות כמו יצירתיות וחדשנות. עובדים חייבים להיות מסוגלים לחשוב בצורה יצירתית, […]

לקריאה >>
@כל הזכויות שמורות למיכל ונדר אסנין | MIKMIKGROUP | תקנון האתר | פרטיות | נגישות

Pin It on Pinterest